Főoldal

Borvidékek

Csongrádi

 

·Csongrádi borvidék
·Hegyközségi adatok
·Szent Vince Borrend

Hajós-Bajai

 

·Hajós-bajai borvidék
·Hegyközségi adatok

Kunsági

 

· Kunsági borvidék
· Hegyközségi adatok
· A kunsági bor
· Borvidék szőlő fajtái

Növ.véd.elörejel.
2011.05.05-ig

Modulok
· Főoldal
· Ajánlj minket
· Archív hírek
· Keresés
· Linkek
· Nyomtatható
· Privát üzenetek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Top 10

Ki olvas minket?
Jelenleg 96 vendég és 2 regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

A borvidék általános jellemzése

A Csongrádi borvidék szőlőtermesztésének több sajátos, a hegyvidéki termeléstől eltérő vonása van. A Duna-Tisza közének talaja többnyire dunai eredetű meszes homok (kivéve a Csongrád - Kőrös környéki kötöttebb öntéstalajt, a tiszai lösz eredetű fekete földeket), mely különböző vastagságban telepedett az altalajra, néhol vékony rétegben fedi, máshol pedig több méteres buckákat alkot.A vízzáró altalajnak a felszíntől való távolsága szerint a talajvíz 3-6 m -re található. A mélyen gyökerező szőlőtőkék - az utóbbi évek aszályos időszakai ellenére is - fel tudják venni a talajvizet. A homoktalajok humuszban és tápanyagban általában szegények, de a borvidéken találhatóak kedvezőbb adottságú talajtípusok is.Az borvidék éghajlata - területi megosztottsága miatt is - igen szélsőséges, a déli területeken mediterrán jellegeket is magán visel. Az Alföld éghajlatának számos előnyös vonása van a mezőgazdasági termelés szempontjából. Meleg nyár (legmelegebb nyarak itt vannak az országban), az ősz hosszan tartó, derült, mérsékelten meleg. Hosszú, mintegy féléves a tenyészidőszak. Magyarországon a Duna-Tisza köze és a dél-alföldi területek kapják a legtöbb napsütést: 2050-2100 óra. Ez a magas hő és fénymennyiség kedvez a szőlőtermesztésnek. A nyári melegben, a homoktalaj visszaveri a napsugarakat, a hőmérséklet talajközelben elérheti a 60 C-ot is. A nagy meleghez gyakran társul csapadékhiány is. A téli hideg tíz évből 2-3-szor eléri a szőlőfajták fagytűrő képességének határát. A kora őszi és tavaszi fagyok is gyakran okoznak károkat.

A nem egyértelműen kedvező ökológiai adottságok, a termelés kockázatos volta ellenére az alföldön a szőlőtermesztés szükségszerűen fennmaradt, mert ez a terület más mezőgazdasági művelésre még kevésbé alkalmas, és mert a szőlőtermesztés népeltartó képessége jobb volt, mint az egyéb kultúráké.A síkvidéki homoktalajnak előnyei is vannak. Ilyen a gépesítés jobb lehetősége, a hatékonyabb tápanyag-utánpótlás, a sok napfény, és a magas hőösszeg, ami a jó beérést, a cukorképződést segíti.

Az emberi tényezők talán még ezeknél is jelentősebbek. Az itt élő embereknek a szőlő- és bortermelés évszázadok óta nemcsak megélhetési lehetőség, hanem kedvtelés is. Az itt élő ember büszke a szőlőjére, a saját borára, és ez a ragaszkodás segíti át sokszor a nehézségeken.

Az alföldi borokat sokféleképpen lehet jellemezni: kellemes, gyümölcs ízű, alacsony alkohol- és savtartalmú italok, de sokan és könnyen hamisítják. Sajnálatos módon ez az előítéletes gondolkodásmód a - korábbi borvidéki besorolás kapcsán - a csongrád megyei bortermelésre és forgalmazásra is rányomta bélyegét, holott e területre korábban sem volt jellemző ez a fajta tevékenység. Igaz, az elmúlt évtizedekben a Dél-alföldi Pincegazdaság nagyüzemi tevékenysége az akkori elvárásoknak és piaci igényeknek megfelelően a minőségi bortermelésben hagyott maga után kívánni valót. De ne feledjük, hogy az ínyenc hazai borfogyasztók nosztalgiával emlékeznek vissza az itt palackozott Pusztamérgesi rizlingre, a Csongrádi cabernetre és kékfrankosra, amelyek méltán emelték Csongrádot a 'Bor és a Szőlő Városa' rangra. Ne feledjük azt sem, hogy a nagyüzemi termelésmód kinevelte azokat a kiváló borászati szakembereket, és megtartotta azokat a termelőket, akik ma a Csongrádi borvidék fejlesztésének elkötelezett hívei és napszámosai.© dunaborrégió.hu . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2005-07-14 (2162 olvasás)

[ Vissza ]
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.58 másodperc