Főoldal

     Arany Sárfehér

·Arany sárfehér

·Elérhetőségünk

·Ajánlataink     Modulok
· Főoldal
· Arany sárfehér
· Archív hírek
· Elérhetőségünk
· Keresés
· Leírások
· Linkek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Személyes adataid
· Szövetkezetünkről
· Top 10

     Ki olvas minket?
Jelenleg vendég és regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Elérhető nyelvek

 arhiválandó: Mit mutat a műszer? Legfrissebb védekezési tanácsok

NÖVÉNYVÉDELMI HELYZETKÉP ÉS TANÁCSADÁS az Arany sárfehér Szőlő és Bortermelők Szövetkezete és az előrejelző rendszer működtetésében résztvevő Hegyközségek tagjainak

10.Július 9-13.-a között 120 órán keresztül nedves volt a szőlő levele, az esőzések után a hőmérséklet 15-30 C közt változott, páratartalom minden éjszaka 100 % volt, ezek az időjárási körülmények kedveztek a peronoszpórának, lisztharmatnak és a szürkepenésznek. Több erős peronoszpórafertőzési hullám indult, a lisztharmat veszély 100 %-os, a szürkepenész veszély júl. 14.-től 100 %-ról a mai napra lecsökkent 18 %-ra.
Folyamatosan veszély helyzet van, a fertőzések folyamatosak, feltétlenül végezzük el a védekezéseket.

Az elmúlt hetekben közzé tettük a rezisztens és fogékony szőlő fajták listáját, ezek figyelembe vételével használjunk szisztemikus, vagy kontakt szereket!
Felszívódó szereket a káros rezisztencia elkerülése végett minden esetben keverjük kontakt szerekkel (kén készítmények, Karathane).

Védekezésre lisztharmat ellen a következő szerek valamelyikét javasoljuk:
Falcon 460 EC, Folicur solo, Topas 100 EC, Szulfur 900 FW, Oleo-Szulfur SC, Systhane 12 E + Kristály IQ, Rubigan 12 EC, Karathane LC (piros környezetvédelmi besorolású), Talendo, Punch 40 EC, Thiovit Jet.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az olajos készítmények a helyi nedvesítő hatásuk hosszabb ideig a felületen maradnak, így hatástartamuk is megnyúlik. A direkt termő szőlőkben /Othello/ kén készítmények perzselő hatásúak.

A peronoszpóra ellen a következő készítmények közül válogathatunk: Electis 75 WG, Tanos 50 DF, melynek használata fürt peronoszpóra ellen különösen javasolt, Curzate F és R, Dithane DG Neo-Tec, Zetanil R, Vegesol eReS és R, Quadris Max, Ridomil Gold Combi 45 WP, Ridomil Gold Plus 42,5 WP, Sereno, Eclair 49 WG.
Toleráns fajták estében (Zalagyöngye, Kunleány, Cserszegi fűszeres, Bianca, Pölöskei muskotály, stb.) elégséges a kontakt szerek használata, ezek a szőlő orbánc ellen is hatásosak, mely nem kerüli el a peronoszpóra ellenálló szőlőket.

Szürkepenész ellen a kombinált hatású készítmények: Quadris Max, Ridomil Gold Combi 45 WP, Eclair, Curzate F, Teldor 500 SC, vagy a kontakt hatású Buvicid F, mely peronoszpóra, szürkepenész ellen is jó. Most van a fürtzáródás, ebben a fenológiai stádiumban nagyon fontos a szürkepenész elleni védekezés!

A cserebogarak ellen még mindig aktuális a védekezés Basudin 600 FW, Match 050 EC, Thiodan 35 EC, Zolone 35 EC, Runner 2 F, sárga, zöld besorolású növényvédő szerekkel, vagy a következő piros besorolású készítményekkel: Tagló, Decis 2,5 EC, Bulldock 25 EC, Karate Zeon 5 CS, Karate 2,5 WG, Enduro 258 EC. 3 napnál tovább a rovarölő szereknek nincs letális hatása, erős fertőzés esetén ismételni kell a kezelést.

Tarka szőlőmoly lárvakelés van. Védekezésre a következő szerekből válogathatunk: Lannate 20 L, Runner 2 F, Basudin 600 EW, Karate Zeon 5 CS (piros), Decis 2,5 EC (piros), Thiodan 35 EC. Felhívom a figyelmet a Thiodan 35 EC és a Karate Zeon hosszabb hatására és a Basudin 600 EW gázosodására, a fürtök közepébe is behatol.
A nagy meleg és szárazság következtében megjelentek a takácsatkák is. Védekezésre az Envidor 240 SC, Magus 200 SC, Lannate 20 L, Flumite 200 szereket javasoljuk.
A Karathane és a kén készítmények atkagyérítő hatásúak!

Az újabb esőzések miatt a vashiány még mindig nagyon látványos. A vasklorózis tüneti kezelésére javasoljuk lombon keresztül kijuttatni a Hungavit B valamint a Fitohorm készítmények közül a Fitoferr L-10 és Fitohorm 55 Fe anyagokat.

Még mindig aktuális a fürtkocsány bénulás ellen is védekezni, Magnézium tartalmú lombtrágyákat kell használni legalább 2 alkalommal, pl Fitohorm 24 Mg, mely magyar termék. A Zalagyöngye kiugróan érzékeny a Mg hiányra. A Mg-hiány fürtkocsány bénulást okoz.
 
     Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     Kapcsolódó linkek
· Több hír:
· Több hír: administrator


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
:

Mit mutat a műszer? Legfrissebb védekezési tanácsok


     Hír értékelése
Értékelés: 4.5
Szavazat: 4


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


     Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.11 másodperc