Főoldal

     Arany Sárfehér

·Arany sárfehér

·Elérhetőségünk

·Ajánlataink     Modulok
· Főoldal
· Arany sárfehér
· Archív hírek
· Elérhetőségünk
· Keresés
· Leírások
· Linkek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Személyes adataid
· Szövetkezetünkről
· Top 10

     Ki olvas minket?
Jelenleg vendég és regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Elérhető nyelvek

 Szövetkezeti tájékoztató 2016 március

Felhívás

Helvécia-Izsák Térsége Szőlő-és Bortermelőinek Mezőgazdasági Szövetkezete Tájékoztatója

 „Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen” 

(gróf Széchenyi István)


Borvidékünkön rövid időn belül befejezik a gazdák a szőlőültetvények metszését. A tél nem okozott károkat az ültetvényekben. Az ültetvények már túl vannak a nyugalmi állapoton, beindult a nedvkeringés. A mélyebben fekvő területeken az átlagosnál nagyobb mennyiségben lehullott csapadék jelenthet problémát, vegetációban a levegőtlenségből adódó lombsárgulást mély talajlazítással mérsékelhetjük. Az évjáratra vonatkozó előjelek eddig kedvezőek, a fagykár nem okozott gondot a szőlőültetvényekben. A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársai által elvégzett rügyvizsgálatok is optimizmusra adnak okot.
A borszőlő telepítés és kivágás engedélyezésének és ellenőrzésének eljárási rendjéről szóló 81/2015. (XII.16.) FM rendelet az új borszőlő ültetvénytelepítések számára engedélyezhető terület nagyságát 2016. évre vonatkozóan 648 hektárban került megállapításra.

A Rendelet 5. § (1) bekezdése alapján az új telepítési engedély iránti kérelmet 2016. március 10. és március 31. között lehet benyújtani az illetékes hegybíróhoz, közölte az FM miniszter.. 


Mint ahogy az agrárszektor internetes lap is beszámolt róla, a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jövőbeli kihívása a generációváltás. Térségünkben különösen is problémás a helyzet, hiszen a nyugdíjba készülő, vagy vonult generáció előtt nincs minta az utódlásra és a cégvezetés átadására. Ez pedig sok vállalkozás, szövetkezés bukását is okozhatja a jövőben. Ezzel szemben tőlünk nyugatabbra az utódlásnak jól kialakult menete van. A generációváltás legnagyobb kérdése, lesz-e megfelelő utód a gazdaságok, szövetkezések továbbvitelére, és ha igen, akkor lesz-e ideje, módja megtanulni a vezetést.


FM hír. Drága a növényvédőszer?- így csökkenhet felére a költség.  Támogatja a Földművelésügyi Minisztérium a szőlőtermelőket abban, hogy megfelelően védekezhessenek a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma fertőzés ellen. A tárca most első alkalommal nyújt közvetlen forrásokat egy növényi zárlati károsító elleni védekezéshez. A támogatás a felhasznált növényvédőszer árának felét is elérheti.


Újabb gazdabarát programot indít a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - jelentette be az intézményt felügyelő földművelésügyi miniszter. A „Gazdabarát 2-vel” tovább egyszerűsítenék az eljárásokat és gyorsítanák az ügyintézést. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi nyilatkozatai szerint viszont az MVH is szerepel azon állami intézmények listáján, amelyeket megszüntetnének, illetve átalakítanának a közeljövőben. Erősödött a borexport, csökkent az import 2015-ben, írja a kormány.hu. A mennyiség szinten tartása mellett nőtt a magyar borexport értéke és csökkent a borimport mennyisége 2015-ben az előző évhez képest – közölte az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára Budapesten. Gál Péter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szőlő-, bor-, pálinka-albizottságának ülésén elmondta: a magyar borkivitel a múlt évben, értékben mintegy 2 millió euróval (mintegy 600 millió forinttal) nőtt, és elérte a 73,1 millió eurót (mintegy 22 milliárd forintot). Az export mennyisége azonos volt a 2014. évivel, meghaladta a 600 ezer hektolitert. Így a magyar bor literenkénti átlagára a múlt évben emelkedett. A Magyarországra behozott bor mennyisége ugyanakkor csökkent 2015-ben az előző évihez viszonyítva. Tavaly 196 ezer hektoliter érkezett az országba, míg 2014-ben 368 ezer hektoliter. Az importbor döntő hányadát, mintegy 75 százalékát Olaszországból szállították Magyarországra. Az import értéke 18,5 millió euró (mintegy 5,5 milliárd forint) volt. Ebből az olasz import értéke 9,5 millió eurót (mintegy 3 milliárd forintot) tett ki. Az Olaszországból érkezett bor mintegy 84 százaléka a múlt évben 2 liternél nagyobb csomagolásban érkezett az országba. Ez az arány egy évvel korábban még 89 százalékot tett ki. A magyar borimportban növekvő szerepet tölt be Spanyolország. Míg tavalyelőtt 6500 hektoliter ékezett az ibériai országból, addig a múlt évben már mintegy 20 ezer hektoliter. Továbbá a magyar piacon megjelentek a román borok is. Ez év első két hónapjában a magyar borexport mennyisége 62 ezer hektoliter volt, míg az import 31 ezer hektoliterre rúgott. Az import szerkezetét tekintve 79 százalék származott Olaszországból, 20 százalék Spanyolországból, míg 1 százalék Romániából. Font Sándor, az albizottság elnöke felvetette: továbbra is jelentős piaczavaró tényező az olasz bor Magyarországon. Ezért úgy vélte: további lépések szükségesek mennyiségének


A szövetkezet tagjai kérdéseikkel, személyesen, telefonon, vagy interneten is (aranysarfeher@sv-net.hu) kereshetnek bennünket. A www.aranysarfeher.hu weblapon is igyekszünk friss információkkal segíteni tagjaink tájékozódását.   

Vezetőség                                                          
 
     Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     Kapcsolódó linkek
· Több hír: Felhívás
· Több hír: administrator


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Felhívás:

Eladó pincészet Tokaj-hegyalján


     Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


     Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.09 másodperc