Főoldal

     Arany Sárfehér

·Arany sárfehér

·Elérhetőségünk

·Ajánlataink     Modulok
· Főoldal
· Arany sárfehér
· Archív hírek
· Elérhetőségünk
· Keresés
· Leírások
· Linkek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Személyes adataid
· Szövetkezetünkről
· Top 10

     Ki olvas minket?
Jelenleg vendég és regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Elérhető nyelvek

 Szövetkezeti tájékoztató november

Felhívás

Helvécia-Izsák Térsége Szőlő-és Bortermelőinek Mezőgazdasági Szövetkezete 

Tájékoztatója


„Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen” 

(gróf Széchenyi István)


Az eddig leszüretelt szőlő mennyisége és minősége alapján az átlagosnál jobb évjáratra számíthatnak a bortermelők – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár november 6.-án, pénteken, Soltvadkerten, a VII. Márton-napi újbor ünnepe alkalmából szervezett rendezvényen. Czerván György előadásában kifejtette: a szőlőbetegségek nem csökkentették a szüretelhető mennyiséget, nem rontották a minőséget. A termésátlag 84 mázsa, míg tavaly 74 mázsa volt hektáronként, így az idén 3-3,5 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe – közölte.
Az támogatásokról az államtitkár elmondta: az ágazat évente 29 millió eurót, azaz 8,5 milliárd forintot használhat fel különböző jogcímeken, amely az ágazatban a legjelentősebb támogatás a rendszerváltás óta. Adatai szerint, az Európai Unióhoz történt csatlakozás óta a szőlőültetvények szerkezetátalakításának és átállításának támogatása jogcímen több mint 41 milliárd forintot kaptak a termelők, amely mintegy 20 000 hektár szőlőültetvény megújítását tette lehetővé. Az Európai Unió költségvetési ciklusától eltérő, 2013-2018 közötti támogatási időszakban, az ágazatban a rendelkezésre álló 119 millió eurós összes forrásból jelenleg 103 millió euró támogatás kifizetése, vagy lekötése történt meg.

Az államtitkár sikeresnek nevezte az idei évben a borászati gépek beszerzésének támogatását. Az eredetileg tervezett 4 millió eurós keretre 8,5 millió euró támogatási igény érkezett be. A támogatások kifizetése 2015. október 15-ig megtörtént.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár változásról is beszámolt, amelynek értelmében a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésének támogatását 2016-tól a vidékfejlesztési forrásokból lehet majd igényelni. Bejelentette: a rendelkezésre álló forráskeret mintegy 20 milliárd forint, a támogatás igénybevételének feltételrendszere kidolgozás alatt van.

Czerván György fontosnak nevezte azt, hogy a jelenlegi SAPS rendszeren alapuló alaptámogatási rendszer továbbvihető 2020 végéig, amelynek értelmében egységes hektáronkénti átalánytámogatást kaphat minden szőlőtermelő gazdálkodó.

Az agrár-környezetgazdálkodási programmal kapcsolatban az államtitkár megjegyezte: új alapokon, 2016. január 1-től indul újra a támogatás. A támogatási kérelmeket 2015. november 7. és 2015. december 7. között lehet benyújtani. Tájékoztatása szerint, az ökológiai gazdálkodásra fordítható keret meghaladja a 63 milliárd forintot. Az import borokkal kapcsolatban Czerván György hangsúlyozta: folyamatos az egyeztetés a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) a lehetséges intézkedésekről. A HNT vizsgálja több olyan javaslat gazdasági hatását, amelyet később piacszervezési intézkedésként be lehet vezetni.

Font Sándor (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke kiemelte: a jövedéki törvény újrafogalmazása hamarosan megtörténik, s a bortermelők véleményét is figyelembe veszik. Elmondta, az osztrák, olasz minta alapján elfogadták azt, hogy akik kisebb mennyiségben állítanak elő bort, azoknak jelentősen könnyítik az adminisztrációs terheit.Amit már korábban is jeleztünk a Sárfehér napok idei elmaradása miatt, október 29- és 30.-án került megszervezésre a XIV. Hungarikum Borok és Pezsgők Országos versenye és a Borász fórum Izsákon, az Arany Sárfehér Bor és Pezsgőrend, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa, az Izsáki Hegyközség és Önkormányzat szervezésében.


Az oklevelek és különdíjak ismertetésére az Izsáki Borász Fórum keretében 2015. október 30.-án került sor.  A Díjak átadására Hegyközségi Tanács ünnepi küldöttgyűlésén 2015. november 25-én, 14. órakor a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézete, Kecskemét-katonatelepén kerül sor.


A magyar borok védelméről Eötvös Károly Publicista (1842-1916) gondolatai az alábbiakban olvasható. 

„Azt az embert, aki először hozott be hozzánk francia szőlőveszőt, elevenen kellett volna feldarabolni, s egy darabját minden szőlővidéken ijesztő például karóra húzni. S ezt cselekedni mindenkivel, aki példáját követte. Volt nekünk negyven-ötvenfajta kitűnő magyar szőlőnk. Valami istenáldotta zamatossá fejlődött fajták ezek. Miért kellett ezeket a vizenyős ízű francia, spanyol, olasz és rajnai fajtákkal fölcserélni? „

Böjte Csaba gondolatai is ide illenek; „Ha így folytatjuk, a mennyek országába, ha be is enged a Jóisten, de a mi őseink ki fognak pofozni onnan bennünket azzal, hogy annyi lehetőségetek volt, annyi mindent hagytunk rátok; megőriztétek?” 


Az újjá alakult szövetkezet tagjai továbbra is kereshetnek bennünket, kérdéseikkel, személyesen, telefonon, vagy interneten aranysarfeher@sv-net.hu, vagy tájékozódhatnak weblapunkon a www.aranysarfeher.hu oldalain az aktuális szövetkezeti eseményekről.  


                                                 Vezetőség
 
     Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     Kapcsolódó linkek
· Több hír: Felhívás
· Több hír: administrator


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Felhívás:

Eladó pincészet Tokaj-hegyalján


     Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


     Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.09 másodperc