Főoldal

     Arany Sárfehér

·Arany sárfehér

·Elérhetőségünk

·Ajánlataink     Modulok
· Főoldal
· Arany sárfehér
· Archív hírek
· Elérhetőségünk
· Keresés
· Leírások
· Linkek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Személyes adataid
· Szövetkezetünkről
· Top 10

     Ki olvas minket?
Jelenleg vendég és regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Elérhető nyelvek

Arany Sárfehér Bor és Pezsgõrend Közhasznú Egyesület
.


 

Az Arany Sárfehér bor –és Pezsgőrend Szent János napi újborszentelő
Helvécián


A korábbi hagyományt folytatva a Szent János napi újboráldást és -szentelőt 2012. december 27.-én a Helvéciai katolikus templomban tartottuk.

Az előző években a borszentelést az alábbi településeken és templomokban, illetve borászatokban történt: 2007. Izsák Római Katolikus templom, Agárdy borászati üzemszentelés, 2008. Izsák Református templom, Agárdy borászati üzem, 2009. Ágasegyháza Római Katolikus templom. 2010 Orgoványi Református templom. 2011-ben az újborszentelésnek, újboráldásnak keretében tartottuk az új borrendi tagok avatását, valamint a Birkás Bor és Pálinka ház Pincészet szentelését.

Az idei évben a boráldásért és borszentelésért köszönetet mondunk a Helvéciai, Faragóné Bencsik Dóra nagytiszteletű református lelkész asszonynak és Kiss Vilmos Római Katolikus plébános Atyának, akik közösen végezték az igehirdetést és szertartást, a boráldást és a borszentelést. Ez úton mondunk, köszönetet a Birkás borháznak, a jelenlévő képviselőiknek, Birkás Csillának és Birkás Zoltánnak, a Gedeon szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosának, Varga Árpádnak és feleségének, Vargáné Ildikónak. A Helvéciai szőlőtermelőknek, Horváth János Antalnak, Oláh Csabának, Oláh Imrének. A Helvécia-Izsák Szövetkezeti Borászati Kft (HISZ Kft.) főtulajdonosának, Balogh Károlynak és üzemvezetőjének Száraz Imrének, hogy a borszentelésre és kóstoltatásra az újboraikat elhozták, és bemutatták. Külön köszönjük Marton Ferencnek, hogy a rendezvényt képekben is rögzítette.

A 2012-es évjárat minősége a rendkívüli fagyok és aszály ellenére, rászolgál a hálaadásra és áldásra. A hálaadás kötelez, a bor, mint a liturgia része, Krisztus vérét szimbolizálja. A termelő és a borász tudatos, együttes munkája, igényli a kegyelmet, ami nélkül nincs áldás a munka gyümölcsén, a szőlőből készült boron.

„A Szent János-napi boráldás eredetét Magyarországon a 15. századig vezetik vissza. A keresztény vallásban fontos szerepet betöltő szőlő és a bor több mint 500x szerepel a Bibliában. Legenda szerint Aristodemus pogány főpap mondta azt Szent Jánosnak, hogy akkor hisz Krisztusban, ha János, megissza a méreggel teli boroskelyhet. A mérget két gonosztevővel is megitatták, akik azonnal meghaltak. János a bor megáldása után: megitta a bort és életben maradt. Köpenyét a két halottra terítette, és azok feltámadtak. A pogányok hittek és megkeresztelkedtek.

A magyar népi kalendáriumban december 27-e Szent János napja. A szőlősgazdák ezen a napon bort szenteltetnek, s minden hordóba öntenek belőle egy pár cseppet, hogy boruk meg ne romoljon, a többit pedig elteszik gyógyítószerül. Több ezer évvel ezelőtt is tudták az emberek, hogy a bor az emberi boldogság egyik forrása. Fáradságos munkával ezért művelték szőlőültetvényeiket, készítették a présházakban türelemmel, szorgalommal, tudással a fehér- vagy vörösbort, ami „felvidítja az ember szívét”, ahogyan a Zsoltárok könyvében olvashatjuk. A színbor, „a szőlő vére, a mámorító ital” ahogyan Mózes ötödik könyvében olvassuk, felszabadítja bennünk, halandó emberekben a jóra való hajlamot, és a mértékkel fogyasztott mámorító ital mindnyájunkat vidámmá, boldoggá teszi, képessé arra, hogy jól s jót cselekedjünk. A szőlőtő termésében összeforr az égi gondoskodás és az emberi munka. A hívő ember számára mély üzenetet hordoz a szőlőből átnemesült bor: Jézus Krisztus megváltó művének beteljesítése előtt, az utolsó vacsora asztalánál szeretetének és szenvedésének jelét, a kenyér mellett, bor színében hagyta örökül az őt követők számára. A János-napi borszentelés egy olyan áldott pillanat, amikor a Teremtő szentesíti azokat a nemes alkotásokat, melyeket az Ő segítségével a föld ereje és az emberi tudás, sok-sok verejték és a szeretet tesz utolérhetetlen, egyedi és felemelő „teremtménnyé”.”

Az újborszentelés és boráldás után a Helvéciai Önkormányzattól az új polgármester úr, Balogh Károly színvonalas vendéglátást biztosított a szertartáson résztvevőknek, és a termelőknek, borrendünk tagjainak. A megszentelt újborok és a finom borkorcsolyák mellett kötetlen szakmai beszélgetésen, egyeztettük szakmai nézeteiket, megosztva gondjaikat, reményeinket a jelenlévőkkel.

Áldott, békés újévet kívánva az Arany sárfehér Bor és pezsgőrend nevében

Oreskó Imre
Elnök- nagymesterHelvécián, az Úr 2012-12-27.-i Szent János napján.   


Szent János napi újbor szentelő
    
Tisztelt szőlő-, és bortermelők


Az Arany sárfehér Bor és Pezsgőrend a hagyományokhoz híven, ez évben is megtartja a szokásos újbor szentelőt. Izsák és térségei közül, ez évben december 27-én, 10,30h.-kor a Helvéciai Katolikus templomban ökomenikus szertartás keretében áldja meg az újborokat, Kiss Vilmos atya, Helvéciai plébános és a református tiszteletes asszony.

A Szent János napi Újborszentelő után a közeli Kultúrházban szeretettel várjuk a termelőket, híveket és a kedves vendégeket egy kötetlen beszélgetésre és a megszentelt újborok kóstolására.

Külön hívjuk és várjuk azon termelőket és borászatokat, akik újboraik megszentelését kérik és termékeik bemutatásával is részt tudnak venni a kóstoltatáson.


Oreskó Imre
Arany sárfehér Bor és Pezsgőrend
Elnök NagymesterA XI. HUNGARIKUM BOROK ÉS PEZSGŐK ORSZÁGOS VERSENY ARANYÉRMES BORAI

Geszler Családi pince - Zenit - 2011 - nagy arany
Borpalota Borászati Kft - Hárslevelű - 2008 - nagy arany
Tokaji Wine Trust Bt - cuvée - 2011 - arany
Nyakas Pince Zrt - Irsai Olivér - 2012 - arany
Koch-Vin Kft - Cserszegi fűszeres - 2011 - arany
Frittmann Testvérek Kft - Cserszegi fűszeres - 2012 - arany
Tóth és Tóth Debrői Szőlőbirtok - Hárslevelű késői - 2011 - arany
Koch-Vin Kft - Cserszegi fűszeres - 2012 - arany
Takács István - Furmint - 2008 - arany
Frittmann Testvérek Kft - Irsai Olivér - 2012 - arany
Veress Borpince - Pintes - 2011 - arany
Hadobás Pince - Olaszrizling - 2011 - arany
Garamvári Szőlőbirtok - Vincent pezsgő -   - arany
Frittmann Testvérek Kft - Kadarka - 2011 - arany
Varsányi Pincészet Kft - Olaszrizling - 2007 - arany
Schieber Pincészet - Kadarka - 2011 - arany
Disztl Gábor - Kékfrankos - 2012 - arany
Galántai Károlyné Családi Pincészet - Cserszegi fűszeres - 2011 - arany
Borbély Családi Pincészet - Zeusz - 2011 - arany
Borpalota Borászati Kft - Irsai Olivér - 2011 - arany
Varsányi Pincészet Kft - Hárslevelű - 2009 - arany
Tokaj Kereskedőház Zrt - Hárslevelű - 2011 - arany

A további eredmények megtudhatók a 76/495-746-os telefonon.

Izsák, 2012. november 8.Letölthető a nevezési lap a XI. Hungarikum Borok  és Pezsgők Országos Versenyére a linkre kattintva:

Az Arany sárfehér Bor- és Pezsgőrend működési területe:
Bor- és Pezsgőrendünk 2006 szeptember 23.-án alakult, a Kunsági borvidék Izsáki körzetében működik. A körzetben 3000 ha szőlőterület található. Ökológiai jellemzői alapján szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas. Legnagyobb területen termesztett szõlõfajtája az Arany sárfehér.

Az Arany sárfehér Bor- és Pezsgőrend célja, tevékenysége:
A térségben fellelhető szőlészeti és borászati kultúra fenntartása, értékeinek megőrzése és terjesztése különös figyelemmel az Arany sárfehér fajtára illetve az abból előállított termékekre.

Az Arany sárfehér Bor- és Pezsgőrend történelmi múltja, legendája:
Az Arany sárfehér származásának rövid története a következő. 1873-ban Szélesi József vincellér szelektálta egy Kadarka ültetvényben, ezért feltételezték, hogy a Fehér Kadarka változata. Fehér bogyója és nagy fürtje miatt nehéz, mint a sár, találó névválasztás.  Később a nagy festő Csontvári Kostka Tivadar fivére, Kostka László Izsáki gyógyszerész volt termesztésének nagy apostola.
Az Izsáki sárfehér ismert csemegeszőlőként, mint Aranysaszla 1930-as években csemegeszőlőként több mint 3000 vagonos tételekben, egysoros ládákba cizelláltan szállították a német piacokra. Ebben az időben a Henkel német pezsgőüzemben készítettek először sikerrel a Sárfehér szőlőből kiváló minőségű pezsgőt.
1972-ben a helyi állami gazdaság ezekből, a tapasztalatokból kiindulva indította el a pezsgőgyártást. 2006 február 3-án a szőlőfajták közül elsőként elismert eredetvédelmileg leszabályozott fajta.

A borrend zászlós bora:
A borrend zászlósbora 100 % -ban az Arany sárfehér fajtából előállított Eredetvédett minőségi bor.

Rendezvényeink:
Hungarikum borok és pezsgők országos versenye:
Évente megrendezésre kerülő országos bormustra, amelynek szervezésében és lebonyolításában a borrend tagjai tevékenyen részt vállalnak.
Izsáki Sárfehér Napok:
Az egyik legrangosabb szeptember utolsó hetének hétvégéjén 1936 óta rendszeresen megrendezett városi rendezvény, ahová hívjuk és várjuk az ország borrendjeit a közös ünneplésre.
Újbor bemutató:
Az újborok megszületése után általában novemberben tartott nyílt borbemutató, ahol a tagok és a meghívott vendégek bemutathatják az adott évjárat legjobb tételeit.

Avatási ceremónia:

A jelölt a Bor- és Pezsgőrend Regulában maghatározott 3 próba letételével bizonyítja rátermettségét, majd a következő esküt teszi:
Én …………………………. esküszöm, hogy hű tagja és elkötelezett hírnöke leszek az Arany sárfehér Bor- és Pezsgőrendnek.
Esküszöm, hogy minden lehetséges eszközzel terjesztem az Izsáki térség és az itt termett borok jó hírnevét kiemelten az Arany sárfehérét szerte a világban.
Esküszöm, hogy vizet csak végszükség esetén fogyasztok, szomjamat Izsáki borokkal, pezsgőkkel csillapítom.
Isten Engem úgy segéljen.


A borlovagrend tisztségviselői:
  • Oreskó Imre nagymester
  • Ósvay Gabriella ceremónia mester
  • Vargáné Kovács Ildikó ceremónia mester
  • Birkás Csilla ceremónia mester
  • Knábel László kancellár
  • Rábaközi Zoltán kincstárnok

Székhely: 6070 Izsák, Dózsa tér 3.
Elérhetőség: Tel: 20/5693-783, email: aranysarfeher@sv-net.hu, oresko.imre@t-online.hu

© Arany sárfehér Szövetkezet . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2011-02-09 (8151 olvasás)

[ Vissza ]
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.16 másodperc