Főoldal

     Arany Sárfehér

·Arany sárfehér

·Elérhetőségünk

·Ajánlataink     Modulok
· Főoldal
· Arany sárfehér
· Archív hírek
· Elérhetőségünk
· Keresés
· Leírások
· Linkek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Személyes adataid
· Szövetkezetünkről
· Top 10

     Ki olvas minket?
Jelenleg vendég és regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Elérhető nyelvek

IZSÁKI SÁRFEHÉR, IZSÁKI, IZSÁKI ARANYSÁRFEHÉR

Egy szőlőfajta születése és élete napjainkig
Sárfehér szőlőfajta származásának rövid története.

1873-ban Szélesi József vincellér szelektálta egy Kadarka ültetvényben, ezért feltételezték, hogy a Fehér Kadarka változata. A szelektálástól kezdve Fejszés István volt nagy terjesztője a. Az Izsáki sárfehér nevet a fajta kezdettől fogva az Izsáki szőlőtermesztőktől kapta. Fehér bogyója és nagy fürtje miatt, nehéz, mint a sár találó névválasztás. A Somlói borvidéken termesztett Sárfehértől független, teljesen más fajta. Később Kostka László Izsáki gyógyszerész volt nagyapostola termesztésének. Ki is volt Ő, akinek az Izsákiak, és a szőlő-bor szakma oly sokat köszönhet.

Kostka László 1858-ban Kisszebenben /Felvidék/ született. Ősei lengyelek voltak. Gyógyszerész diplomáját Budapesten szerezte. Mint gyógyszerész praktizált bátya Csontvári Kostka Tivadar /későbbi festőművész/ patikájában Gácson. Később önálló gyógyszerészként több településen is tevékenykedett.

19oo-ban felhagyott a gyógyszerészettel és családtagjaival közösen megvásároltak Izsákon kb.1oo kh gyenge minőségű homokot. /Helyét ma is az Izsáki Kostka telep őrzi./ Később a terület saját tulajdonába került és fokozatosan szőlővel telepítette be. Szőlőtermesztői munkássága révén országosan ismert szakember lett.

Számos kiállításon vett részt, szinte zarándok hely volt az Izsáki birtoka. Rendszeresen publikált, sőt önállóan könyvet is megjelentetett. 1918-ban bekövetkezett halála után fia vette át a gazdaság irányítását. A birtokot 1949-ben államosították és 1952-ben került az Izsáki Állami Gazdaság tulajdonába.

Munkásságának rövid értékelése.

Kostka László Izsáki gyógyszerész szűkebb hazájában Izsákon vezette be a róla elnevezett szőlőművelési módot, melyet telepén kísérletezett ki és mutatott be a helyi és az ország különböző részeiről érkező szőlőtermelőknek. Termesztés rendszerénél teljes mértékben figyelembe vette a környezeti adottságokat. 1913-ban megjelent könyvében a következőket vallja:
,, A szőlőművelési tudást az képezi, ha mindenkor alkalmazkodunk az időjárás által befolyásolt tőkéhez….,,
Ezzel tudta igazolni azt, hogy a legmostohább években is bő termése volt, mindenkor biztonságosan termesztett. A peronoszpóra leküzdésére elsőként alkalmazta a rézmészpor készítményt, melyet itthon és Párizsban is szabadalmaztatott. Ennek köszönhetően az erősen peronoszpórás év ellenére is 263q szőlőt szüretelt holdanként, ami hektárba számolva 457q-nak felel meg és az óta is világrekordnak, számít. Gazdaságosabb termelés érdekében elsőként alkalmazta a planet ekét a 12ox8o cm sor-és tőtáv mellett / 589o tőke/kh,=1o41ekb 6 tőke/ha =4,46 kg /tőke /. A speciális művelés során a tőkefej állandóan homokkal borított, harmatgyökerezést nem végzett, sima csapon kétszemes terhelést hagyott. Művelésének fontos követelménye volt a jó kondíció, amit rendszeres szervestrágyázással tartott fen.

Az Izsáki sárfehér, az Izsáki, az Arany sárfehér, mint környezetünk uralkodó szőlőfajtája tradícióját az Izsákiak szenvedélyes lokálpatriotizmusának, lelkesedésének, kitartásának és jelentős mértékben Kostka László kimagasló, eredményes munkásságának köszönheti.,,

Az Izsáki sárfehér ismert csemegeszőlőként, mint Aranysaszla nagy mennyiségben került kiszállításra Németországba. A 3o-as években évente több mint 3ooo vagonnal egysoros ládákba cizelláltan került kiszállításra kezdetben csemegeszőlőként, az után hamar rájött a kinti pezsgő üzem, hogy az egyik legjobb pezsgőalap az izsáki sárfehér.

1972-ben a helyi állami gazdaság ezekből a tapasztalatokból kiindulva indította el a pezsgőgyártást az országban az állami cégek között elsőként.

Amit a szakkönyvek negatív véleményként a fajtáról írtak, ma már sikeres eredményekkel is cáfolni és az ellenkezőjét is bizonyítani lehet.

Hogy milyen publikációk jelentek meg a szakirodalomban, nem árt, ha rövidített kivonatát megismerjük.

Így pl. –Prohászka Ferenc 196o-ban kiadott,,Szőlő bor,, könyvében így ír az Izsáki sárfehérfajta borászati értékéről. ,, Bora zöldes fehér, rendesen igen gyenge, de kemény /savas/, tartós. Mint teljesen jellegtelen, savanyú bor, főképpen lágy borokkal házasítva igen alkalmas.,,

Csepregi Pál -Zilai János 1988. ,, Szőlőfajta-ismeretek és használat,, könyvükben az Izsáki fajtáról az alábbiakat írják. ,, Bora változó alkoholtartalmú, vékony, savai durvák. Fajtakísérletekben Gyöngyösön az utolsó előtti helyre, Szigetcsépen az utolsó helyre került…..Kései érése, gyenge minősége miatt a házi kerti termesztésben sincs jelentősége.,,

Hogy a szakmai elfogultság vádját elkerüljük, és cáfolni tudjuk a fenti szakmai véleményeket ezért borversenyeken, gasztronómiai rendezvényeken is bemutattuk a Sárfehér borát és a belőle készült fajtapezsgőt, amit Blanc sec néven forgalmaznak.

Az 1997-es és az 1999-es évjáratú Sárfehér minőségi borát 1999-ben és 2ooo-ben beválasztották a ,,Magyar Zászlós Borok,, rendjébe. Az 1997-es évjáratú 1oo%. ban Sárfehér alapborból készült fajtapezsgő, pedig 2oo1-ben a XI. Alföldi borok versenyén és a XXVII. Országos Borversenyen is aranyérmet nyert. Mindezek is bizonyítják, hogy nem helytállók azok a szakmai leírások melyeket a fajta borászati értékéről korábban kijelentettek.


Az Izsáki sárfehér Izsáki elnevezését, a fajtanév rövidítését Német Márton ampelográfus vezette be 1967-ben és a fajtajegyzékben is így szerepelt.

A rövidített fajta nevének megváltoztatása, hosszú procedúra után 1999. december 13.-án véglegesítődött. Az OMMI főosztályának a fajta jegyzék módosítás javaslatával az FVM meghozta határozatát. Az ,,Izsáki,, szőlőfajta nevét ,, Arany sárfehér ,, - névre változtatta.

A korábbi probléma megoldódott az EU elvárások szerint is a fajta neve véglegesítődött a térségben a fajtát termesztő települések és az Izsákiak számára is remélhetően megnyugtató formában.


Az Izsáki Arany Sárfehér védett eredetű borról a 11/2006/.(II.06) FVM rendeletben olvasható. /Magyar Közlöny 2006.02.03 12 száma/     Szavazás
Mi a véleménye a támogatott kivágásról?

Jó, mert aki akarja, felhagyhat a termesztéssel
Jó, mert a borfeleslegeket csökkenti
Nem jó, de ettől függetlenül élnék vele
Nem jó, mert elönt minket az olcsó import
Jó, de a kivitelezéssel voltak/vannak gondok
Inkább a feldolgozást kellene támogatniEredmények
Szavazások

Szavazat 166

     Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     A nap cikke
Ma még nincs hírünk.

     Korábbi cikkek
2015-12-15
· Szövetkezeti tájékoztató október
2015-09-18
· Felhívás
· Szövetkezeti tájékoztató szeptember
· Szövetkezeti tájékoztató augusztus
2015-07-23
· Tagi tájékoztató!
· Szövetkezeti tájékoztató július
· Szövetkezeti tájékoztató június
2015-05-22
· Szövetkezeti tájékoztató május
2015-04-23
· Szövetkezeti tájékoztató április
2015-03-18
· Pápai üzenet a szövetkezeteknek
· Szövetkezeti tájékoztató március
2015-02-24
· Szövetkezeti tájékoztató február
2015-01-14
· Szövetkezeti tájékoztató január
2014-12-23
· Szövetkezeti tájékoztató december
· Szövetkezeti tájékoztató november
2014-10-29
· Szövetkezeti tájékoztató október
· Hungarikum borok és pezsgõk XIII. Országos versenye.
2014-09-18
· Szövetkezeti tájékoztató szeptember
2014-09-15
· MEGHÍVÓ - Izsáki Borász Fórum
2014-09-05
· Felhívás
2014-08-08
· Szövetkezeti tájékoztató augusztus
· Szövetkezeti tájékoztató július
2014-06-23
· Szövetkezeti tájékoztató június
2014-06-05
· Szövetkezeti tájékoztató május
2014-04-22
· Szövetkezeti tájékoztató április
2014-03-24
· Eladó borok
· Árverés
2014-03-14
· Szövetkezeti hírek március
2014-02-21
· Gazda esték programja
2014-02-11
· Szövetkezeti tájékoztató február

Korábbi hírek
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.09 másodperc